Bylaws of the EMCA



  1. CONSTITUCIÓ DE L'ASSOCIACIÓ
  2. FINALITATS DE L’ASSOCIACIÓ.
  3. COMPOSICIÓ.
  4. FINANCES.
  5. ORGANITZACIÓ GEOGRÀFICA.
  6. ADMINISTRACIÓ.
  7. FUNCIONS DELS CÀRRECS, I DELS MEMBRES DE LA JUNTA
  8. REUNIONS I ELECCIONS.
  9. COMITÈS DE L'EMCA.
  10. PUBLICACIONS.
  11. MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS.
  12. DISSOLUCIÓ.
  13. ADOPCIÓ DELS ESTATUTS.


ARTICLE I. CONSTITUCIÓ DE L'ASSOCIACIÓ

Secció 1. Nom.

Entre totes les persones que s’adhereixen als presents Estatuts es crea una Associació anomenada “European Mosquito Control Association”, en endavant abreujada com EMCA.


Secció 2. Seu.

La seu de l’associació es fixa a Strasbourg (França), amb la següent adreça:
Cité Administrative Gaujot
14, rue du Maréchal Juin
F - 67084 STRASBOURG
Se l’inscriu al Registre d’Associacions del tribunal d'instància d’Estrasburg, i es regeix pels articles 21 fins el 79 del Codi Civil Local Francès, que són mantinguts vigents per la llei d’introducció de la legislació civil francesa de l’1 de juny de 1924, així com pels presents Estatuts.


Secció 3. Durada.

L'associació es constitueix per una durada il·limitada.


ARTICLE II. FINALITATS DE L’ASSOCIACIÓ.

Secció 1. Objectius generals.

L'objectiu general de l'associació és el de promoure el control dels mosquits, a Europa i a les regions properes, així com d’encoratjar els intercanvis d’informació en aquest àmbit i en aquells que hi són relacionats, tant entre els seus membres com amb el gran públic en general.


Secció 2. Objectius específics.

L'EMCA té per finalitat assolir els següents objectius:

  1. 1. La millora de la qualitat de vida dels ciutadans, mitjançant la limitació de les molèsties causades pels mosquits.
  2. La promoció de la cooperació europea en projectes de control de mosquits, tant a Europa com en països en desenvolupament.
  3. La promoció de l’estudi, la prevenció i el control de les malalties transmeses pels mosquits.
  4. El desenvolupament i l’ús de nous materials, tècniques i eines pel control dels mosquits.
  5. La promoció de tècniques de control que es basin en principis del control integrat, i la preferència per mètodes poc tòxics i d’un impacte ambiental mínim.
  6. Contribuir a preservar la biodiversitat en les zones humides, a través de l’ús de productes i mètodes selectius de control de mosquits, així com encoratjant la participació en la gestió dels espais naturals protegits.
  7. Redactar, desenvolupar i normalitzar normes de bones pràctiques de laboratori i de camp en tot allò que faci referència als assajos i aplicacions de plaguicides, mètodes de mostreig, tècniques de seguiment, operacions de tractament i altres aspectes de control.
  8. L'organització d’accions de formació i d’informació, de viatges d’estudi, i d’intercanvi de persones entre les organitzacions membres, per tal de millorar les qualificacions professionals.
  9. La promoció de l'informació al públic i a les autoritats sobre el control dels mosquits i els aspectes relacionats.
  10. La promoció de qualsevol acció de recerca, avaluació i diagnòstic.
  11. De manera general, la promoció dels intercanvis d’informació i de coneixements en el sentit més ampli i d’acord amb els objectius de l’associació, a través de tots els mitjans com ara l'edició, organització d’actes, exposicions, i trobades.

ARTICLE III. COMPOSICIÓ

Secció 1. Membres.

Tota persona física o jurídica que estigui implicada en el control dels mosquits o aspectes propers, i es comprometi amb els objectius de l'Associació, pot ingressar com a membre de l'EMCA.
Aquesta associació és composada per membres actius, membres benefactors i membres honorífics.

  • Membres ordinaris:

    Són membres actius totes les persones que abonen la quota anual determinada per la Junta. Participen regularment en les activitats de l'Associació i per tant contribueixen a la seva existència i la consecució dels seus objectius. Cada membre actiu disposa d'un vot en l'Assemblea General.

  • Membres benefactors:

    Són membres benefactors de l'associació totes aquelles persones que contribueixen financerament a la realització dels seus objectius, en quantia superior a la quota anual específica fixada per l'Assemblea General.

    Existeixen tres categories de membres benefactors:

    • Membres benefactors individuals: tota persona física o associació, que desitgi contribuir als esforços de l'Associació pot registrar-se com a membre benefactor.
    • Membres benefactors institucionals: tot organisme públic que desitgi contribuir als esforços de l'Associació pot registrar-se com a membre benefactor.
    • Membres benefactors privats: tota empresa privada que desitgi contribuir als esforços de l'Associació pot registrar-se com a membre benefactor.

    El llistat dels membres benefactors serà fet públic anualment en les publicacions de l'Associació.
    Els membres benefactors gaudeixen dels mateixos drets que els membres ordinaris.

  • Membres honorífics:
    Pot accedir al grau de membre honorífic tota persona que hagi prestat notables serveis en algun dels diversos aspectes relacionats amb el control dels mosquits. Són membres honorífics de l'Associació totes aquelles persones que hagin acceptat aquesta funció a proposta de la Junta.
    Els membres honorífics gaudeixen dels mateixos drets que els membres ordinaris, i són exonerats del pagament de les seves quotes.

Secció 2. Admissió de nous membres.

L'afiliació dels nous membres és acceptada per l'Assemblea General, a proposta de la Junta.


Secció 3. Baixa dels membres.

La qualitat de membre es perd:

  • Per dimissió, que s'ha de formular obligatòriament tres mesos abans del final de l'exercici.
  • Per expulsió dictada per l'Assemblea General, a proposta de la Junta i a conseqüència de tot acte implicant un perjudici moral o material a l'Associació.
  • Per baixa a causa de l'impagament de les quotes, dictada per la Junta.

ARTICLE IV. FINANCES.

Secció 1. Ingressos.

Els ingressos de l'associació són constituïts per les quotes dels seus membres, per subvencions atorgades per Organismes públics o privats, per llegat o donació de béns, pels rendiments del seu patrimoni, així com per tot altre ingrés que no vulneri la legislació vigent.
Tots els moviments econòmics de l'EMCA seran gestionats pel Secretari-Tresorer, qui haurà de retre'n comptes. Aquest càrrec subministrarà informació financera detallada a la Junta així com als membres de l'EMCA.


Secció 2. Despeses.

Les despeses seran contretes pel Secretari-Tresorer. Aquest càrrec podrà delegar una part dels seus poders, per escrit i amb l'acord de la Junta, a un altre membre de la mateixa Junta o bé a un membre del personal permanent de l'Associació.


Secció 3. Quotes.

La quota anual a pagar per cada categoria de membres serà fixada per l'Assemblea General Ordinària, a proposta de la Junta.
Les quotes són efectives a primer de Gener. Els nous membres n'adquiriran la condició durant l'exercici vigent si la seva quota és rebuda abans del primer dia d'octubre, i en cas contrari, seran considerats nous membres en l'exercici que s'inicia el primer dia del Gener següent.


Secció 4. Exercici.

L'exercici s'inicia a primer de Gener i finalitza a 31 de Desembre de cada any.


Secció 5. Responsabilitat.

Cap membre no és personalment responsable pels compromisos que hagi contret l’Associació.


Secció 6.

Els membres de la Junta no poden rebre cap retribució per les funcions que els siguin encomanades en l'àmbit de l'EMCA.


ARTICLE V. ORGANITZACIÓ GEOGRÀFICA.L'estructura de l'associació és basada en unitats territorials.

Secció 1. Territoris.

Cada país o estat a l'interior de l'Europa geogràfica i de les regions limítrofes, en el qual almenys una organització de control de mosquits d'àmbit nacional o regional sigui membre de l'EMCA, o bé en el seu defecte, on un mínim de deu persones estiguin inscrites com a membres; pot constituir-se en territori a efectes de l'EMCA.
En el si de l'EMCA també hi poden ser constituïdes regions. Una regió pot ser fundada entre diversos territoris de l'EMCA, o bé per una part dels membres de diversos territoris de l'EMCA, quan existeixin interessos comuns relacionats amb el control dels mosquits basats en condicions biòtiques, climàtiques o geomorfològiques. Les regions no es poden establir més que per acord i voluntat expressa de, com a mínim, tres organitzacions de dos territoris diferents.


Secció 2. Creació de noves unitats territorials.

Una nova regió pot ser creada per acord signat dels Delegats Nacionals dels estats involucrats. La proposta ha de definir els límits del territori, ha d'argumentar la finalitat de la seva creació, demostrar que existeix una unitat i que la creació de la regió és d’interès i respon als objectius de l'EMCA. La proposta ha d'ésser aprovada per escrit pels Delegats Nacionals dels estats limítrofes.
La creació d'una nova unitat territorial ha d'ésser aprovada en votació per majoria simple de l’Assemblea General, i el Delegat ha d'ésser aprovat formalment.


Secció 3. Delegats Nacionals.

Els Delegats Nacionals representen els països per totes aquelles qüestions que siguin de competència de l'associació, i són membres del Consell d'Administració.
Els membres de l'EMCA de cadascun dels territoris instituïts eligeixen o designen un Delegat Nacional i un Delegat Nacional Suplent per un mandat de tres anys, renovable una sola vegada.


ARTICLE VI. ADMINISTRACIÓ.

Secció 1. Junta.

L'associació és administrada per la Junta.


Composició: La Junta és formada pel conjunt de Delegats Nacionals i pels membres de la Junta de Govern. El President de l’Associació és el president també de la Junta ; el President Electe n’és el vice-president. Si algun dels Delegats Nacionals és elegit a la Junta de Govern, els Delegats Nacionals Suplents els representaran en la Junta.


Elecció: Els Delegats Nacionals són elegits d’acord a allò que s’estipula en l’article V, secció 3.


Reunions de la Junta: La Junta es reuneix almenys un cop l’any, i tan sovint com sigui necessari, per convocatòria del President, o bé per sol·licitud escrita dirigida al President, d’almenys tres dels seus membres. El Director i el Secretari-Tresorer no participen a les seves votacions.
Les decisions són adoptades per majoria dels vots.
La presència com a mínim de la meitat dels membres de la Junta és necessària perquè pugui deliberar de forma vàlida. Si no s’assoleix aquest quòrum, es convocarà una segona reunió del Consell, la qual tindrà poder decisori sigui quin sigui el nombre de membres presents. Si un membre de la Junta no pot assistir a una de les seves reunions, podrà delegar per escrit els seus poders a un altre membre, si bé cap membre no podrà acumular més de dues delegacions.


Secció 2. Càrrecs i Junta de Govern.

La Junta de Govern exerceix la direcció general de l’associació, emet recomanacions, i de manera general, exerceix les funcions que li són encomanades pels Estatuts. La Junta de Govern és sotmesa als reglaments que estableixi la Junta.


Composició: Els càrrecs de l'EMCA formen la Junta de Govern. Aquests càrrecs són el President, el Primer Vice-president (President Electe), el Segon Vice-president (President Sortint), el Director i el Secretari-Tresorer. La durada dels mandats del President i dels Vice-presidents és d’un any; la durada dels mandats del Director i Secretari-Tresorer és de tres anys.


Elecció de la Junta de Govern: El Primer Vice-president és elegit anualment per l’Assemblea General mitjançant vot per correu conforme es descriu a l’Article VIII, Secció 3 dels presents Estatuts. El Primer Vice-president es converteix automàticament en President l’any següent, i al mateix moment el President passa a ocupar el càrrec de Segon Vice-president.
El Director i el Secretari-Tresorer són elegits per la Junta.
En cas de restar vacant el càrrec de Segon Vice-president, serà ocupat pel President ; de la mateixa manera, en cas de restar vacant el càrrec de President, serà ocupat pel Primer Vice-president. És competència del la Junta de Govern de procedir per suplir eventuals baixes dels altres membres de la Junta.


Reunions de la Junta de Govern: La Junta de Govern es reuneix almenys un cop l’any, i tan sovint com sigui necessari, per convocatòria del President o bé per sol.licitud escrita al President i signada per un mínim de tres dels seus membres.
Les decisions de la Junta de Govern són adoptades per majoria dels vots.
La presència d’un mínim de la meitat dels seus membres és necessària perquè la Junta de Govern pugui deliberar de forma vàlida. Si no s’assoleix aquest quòrum, es convocarà una segona reunió de la Junta de Govern, la qual podrà deliberar de forma vàlida sigui quin sigui el nombre de membres presents. Si un membre de la Junta de Govern no pot assistir a una reunió, podrà delegar els seus poders, si bé cap membre no podrà acumular més de dues delegacions.


ARTICLE VII. FUNCIONS DELS CÀRRECS, I DELS MEMBRES DE LA JUNTA.

Secció 1. Junta.

La Junta gestiona els afers de l'EMCA, executa les decisions programades, aplica les polítiques de l’Associació i la representa entre Assemblees Generals.
Té els poders, responsabilitats i deures següents:

  1. Definir les seves pròpies regles de funcionament,
  2. Supervisar l'administració de les finances,
  3. Establir el pressupost anual,
  4. Aprovar la creació o supressió de Comitès permanents o temporals, així com el nomenament dels seus membres i presidents,
  5. Dictar polítiques que governin les activitats i funcions de l'EMCA,
  6. Determinar lloc i data per les Assemblees Generals i altres trobades, així com informar-ne els membres de l’Associació,
  7. Retre comptes pels seus actes i decisions a cada Assemblea General Ordinària perquè siguin aprovats, i publicar aquests informes en el Butlletí,
  8. Elegir el Director i el Secretari-Tresorer,
  9. Proposar la quantia de les quotes anuals per cada categoria de membres,
  10. Proposar el nomenament de membres honoraris, l'admissió de nous membres i les exclusions.

Secció 2. President.

El President de l'EMCA presideix la Junta i i té les responsabilitats inherents al seu càrrec pel que fa a la supervisió i direcció, així com els poders que li confereixen els Estatuts i aquells que la Junta li pugui atribuir puntualment. Addicionalment, té els deures específics següents:

  1. Presidir totes les assemblees,
  2. Ser d’ofici, membre de tots els comitès amb l’excepció del de Nominacions,
  3. Exposar les qüestions de política que cal sotmetre al parer de la Junta,
  4. En col·laboració amb el Director, validar tots els documents legals,
  5. Establir o abolir els Comitès segons l'article IX dels Estatuts, i anomenar-ne els membres amb l’acord de la Junta,
  6. Convocar les assemblees,
  7. Iniciar accions específiques, per correu o d’altra forma,
  8. En cas necessari, delegar en representants perquè actuïn en nom de l’EMCA i comunicar-los les instruccions necessàries,
  9. Així com acomplir els altres deures que habitualment es deriven del seu càrrec.

Secció 3. Primer Vice-president i Segon Vice-president.

El Primer Vice-president actua en absència del President i assisteix el President a petició d’aquest darrer, i nomenarà els comitès en el moment de la seva presa de possessió. El Segon Vice-president assistirà el President i el Primer Vice-president en els deures derivats dels seus càrrecs.


Secció 4. Director.

El Director té els deures següents:

  1. Organitzar i dur a terme tota acció sol·licitada per la Junta, especialment les activitats habituals, afavorir el desenvolupament de l'EMCA, i la coordinació dels objectius, polítiques, responsabilitats i serveis de l'EMCA,
  2. Registrar i conservar les actes de les Assemblees Generals i de les reunions de la Junta, així com comunicar-les als membres de l’Associació mitjançant les seves publicacions oficials, o bé per correu,
  3. Gestionar quotidianament els afers de l'EMCA exercint la direcció del personal contractat o voluntari,
  4. Conservar sota la seva custòdia el segell de l'EMCA i validar tots els documents legals juntament amb el President,
  5. Preparar i exposar tots els informes necessaris,
  6. Supervisar totes les transaccions financeres de l'EMCA, en cooperació amb el Secretari-Tresorer,
  7. Haurà d’estar legalment relacionat amb un organisme públic o privat en un dels Estats on l’EMCA sigui activa.

Secció 5. Secretari-Tresorer.

El Secretari-Tresorer té els següents deures:

  1. Mantenir informat regularment el Director de totes les despeses i factures de l'EMCA,
  2. Custodiar els fons, contractes, actes oficials, títols i altres valors que pertanyin a l'EMCA,
  3. Gestionar, sota consulta a la Junta, els fons de l'EMCA per tal que proporcionin rèdits,
  4. Sota acord de la Junta, contractar un comptable auditor per tal de supervisar els comptes anuals,
  5. Preparar els documents comptables anuals que cal sotmetre a l’Assemblea General,
  6. Preparar, amb el Director, el pressupost provisional que cal sotmetre a l’Assemblea General,
  7. Executar altres funcions rellevants al seu càrrec que li siguin demanades per la Junta,
  8. Haurà d’estar legalment relacionat amb un organisme públic o privat en un dels Estats on l’EMCA sigui activa.

ARTICLE VIII. REUNIONS I ELECCIONS.

Secció 1. Assemblees Generals.

L'EMCA mantindrà anualment una Assemblea General Ordinària, i hi seran admesos tots els membres al corrent de pagament de les seves quotes.
L'Assemblea General té les responsabilitats i deures següents:

  1. Aprovar l’admissió dels nous membres
  2. Aprovar els imports de les quotes anuals per cada categoria de membres,
  3. Confirmar la creació de noves unitats territorials de l'EMCA i aprovar els Delegats,
  4. Examinar l’informe anual de la Junta i aprovar-ne les propostes,
  5. Aprovar els comptes de l’exercici en tancament i el pressupost provisional,
    I, en general, exercir totes les responsabilitats que no són atribuïdes a altres òrgans.

La data i lloc de les Assemblees General seran determinades per la Junta i anunciades a través del Butlletí, o qualsevol altre mitjà a elecció de la Junta, amb un mínim d’un mes d’anticipació sobre la data prevista.
Cada membre de l'EMCA disposa d'un vot en les Assemblees Generals. La presència d’un mínim del vint per cent dels membres de l'EMCA és necessària perquè l’Assemblea General pugui deliberar de forma vàlida. Si aquest quòrum no s’assoleix, es convocarà una nova Assemblea General, la qual deliberarà de forma vàlida sigui quin sigui el nombre de membres presents.
Les decisions de l'Assemblea General són adoptades per majoria dels vots.
Quan un membre de l'EMCA no pot assistir a l’Assemblea General, pot delegar els seus poders per escrit a un altre membre, si bé cap membre no podrà acumular més de dues delegacions.


Secció 2. Altres reunions.

D'acord amb els seus objectius d'intercanvi d'informació, l'EMCA organitzarà cada dos anys unes trobades ("workshop") obertes al públic. La data i el lloc d'aquestes trobades seran determinats pel Junta i anunciats a través del Butlletí, o qualsevol altre mitjà a elecció de la Junta, amb una anticipació mínima de sis mesos abans la data prevista.


Secció 3. Eleccions per correu.

El Director prepararà una butlleta de vot amb els noms dels candidats pels corresponents càrrecs a elegir, així com un espai en blanc que permeti d'inscriure-hi un altre nom per cada càrrec; aquesta butlleta es trametrà per correu a tots els membres de l'Associació durant el mes de Novembre. La butlleta serà tramesa també a tots els nous membres incorporats abans del 31 de Desembre.
Per ser comptada, la butlleta haurà de ser tramesa abans del dia 1 de Març al Director, en un sobre en blanc, que estarà inclòs en l'interior d'un altre sobre, segellat i amb la signatura del votant. Únicament seran comptades les butlletes de vot dels membres que estiguin al corrent del pagament de les seves quotes.
Els sobres en blanc que contenen les butlletes seran oberts el primer dilluns després del dia 1 de Març a partir de les 13 hores per part del Director, acompanyat almenys de dos membres de la Junta o dels seus representants. Qualsevol membre de l'Associació té la possibilitat d'assistir a l'acte com a observador, si ho sol·licita prèviament.
El candidat elegit serà informat dins dels set dies següents a l'escrutini, i almenys dues setmanes abans de l'Assemblea General anual. En cas d'empat entre candidats, la decisió serà adoptada per majoria en l'Assemblea General anual.


ARTICLE IX. COMITÈS DE L'EMCA.

Secció 1.

L'Associació reconeix dos tipus de comitès: permanents i temporals. Excepte allò que fa referència als Comitès establerts estatutàriament, els comitès poden ser creats o suprimits pel President previ acord de la Junta.


Secció 2.

Els Comitès permanents són creats per tres anys, i els mandats són renovables. Els seus presidents són nomenats pel President de l'EMCA o pel Primer Vice-president, amb l'acord de la Junta.
Els Comitès temporals són creats per un sol any, i els mandats són renovables. Els seus presidents són nomenats pel President de l'EMCA o pel Primer Vice-president, amb l'acord de la Junta.


Secció 3.

Els membres dels Comitès són nomenats pel President de l'EMCA o pel Primer Vice-president. Únicament poden ser membres d'un comitè aquells membres de l'EMCA al corrent del pagament de les seves quotes. Les dimensions dels Comitès és determinada pel President, el qual pot, amb l'acord de la Junta, augmentar-ne o disminuir-ne el nombre de membres de manera que es completin els mandats finalitzats.


ARTICLE X. PUBLICACIONS.

Secció 1. Butlletí.

L'òrgan oficial de publicació de l'EMCA és el Butlletí. Serà publicat almenys un cop l'any, o més freqüentment per decisió de la Junta. L'EMCA pot també editar ocasionalment en cas de necessitat, butlletins especials, i d'altres publicacions.
Tots els membres de l'EMCA rebran el Butlletí. Els nous membres que hagin abonat les quotes abans del dia 1 d'Octubre rebran tots els números publicats durant l'any corrent. Els nous membres que hagin abonat la seva quota després del dia 1 d'Octubre rebran tots els números publicats al mes de Desembre.


Secció 2. Equip de redacció.

Per cadascuna de les publicacions regulars de l'EMCA, el President designarà un equip de redacció, format com a màxim per tres membres. La durada del seu mandat és de tres anys. El President designarà un dels membres sortints per tal d'assegurar la direcció de l'equip durant el darrer any del seu mandat. Els directors dels equips de redacció de les diverses publicacions són membres d'ofici del Comitè de Publicacions.


Section 3. Comitè de Publicacions.

Aquest comitè és format per un mínim de tres membres: els directors dels equips de redacció, més dos membres designats pel President per un període de tres anys. El President nomenarà un dels membres per assegurar la presidència del Comitè durant el darrer any del seu mandat.
El Comitè de Publicacions té la missió d'establir una política editorial per l'EMCA i de seguir atentament l'evolució del Butlletí i d'altres publicacions eventuals.


Secció 4. Redactors.

A proposta del Comitè de Publicacions, el President nomenarà un redactor pel Butlletí i eventualment, per les altres publicacions. Els redactors són membres d'ofici dels equips de redacció.


ARTICLE XI. MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS.

Secció 1.

Els presents estatuts poden ser modificats a ocasió de l'Assemblea General Ordinària de l'EMCA mitjançant un vot i majoria dels dos terços dels membres presents, o bé, per decisió de la Junta, per un vot per correu segons la mateixa normativa definida en l'article VIII secció 3, amb una majoria de les dues tercers parts en aquest cas


Secció 2.

Les propostes de modificació dels estatuts han de ser adreçades al Director de l'associació o al president del comitè dels estatuts almenys quatre mesos abans de la data de l'Assemblea General Ordinària. El comitè dels estatuts ha d'informar de la seva opinió a la Junta amb una anticipació mínima de seixanta dies abans de la data de l'Assemblea General Ordinària, i el Director ha d'enviar còpies d'aquest informe a tots els membres de l'associació almenys trenta dies abans de la data de l'Assemblea General Ordinària.


ARTICLE XII. DISSOLUCIÓ.

L'Assemblea General extraordinària que s'hagi de pronunciar sobre la dissolució de l'associació haurà de ser convocada específicament a aquest efecte, seguint el mateix procediment que l'Assemblea General Ordinària.
En cas de dissolució, els actius nets de l'associació seran atribuïts, per vot de l'Assemblea General a proposta de la Junta, a una o diverses associacions que segueixin finalitats semblants. Les subvencions rebudes per un objecte concret, no executat, seran retornades. En cap cas, cap membre de l'Associació no pot pretendre drets sobre els actius de l'Associació.


ARTICLE XIII. ADOPCIÓ DELS ESTATUTS.

Els presents Estatuts han estat adoptats per l'Assemblea General Fundacional celebrada el dia 28 de Març de 2000 a Speyer, Alemanya.